Simen Jans
Jan Pauwels
Martien Claessen
Jan Simen Simens
(1715-)
Amke Jans
(1709-)
Antje Jans
(1737-)

 

Gezin

Partners/kinderen:
1. Jibbe Jans

Antje Jans

  • Gedoopt: 17-02-1737, Sauwerd
  • Huwelijk (1): Jibbe Jans op 08-04-1758 in Zuidwolde
  • Overleden: Zuidwolde

   Antje was ook bekend als Aentje.

  Bij het onderzoek


In Sauwerd vond ik een Antje, gedoopt door Jan Simens & Amke Jans op 17-2-1737... Maar, zoveel kinderen en dan geen Simen benoemen, dat maakt het bewijs wat mager.
Simen is echter wel een naam die vaker voorkomt bij Antje, nl. bij haar huwelijkscontract als getuige: tante Grietje Sijmons (getrouwd met Jan Jacobs). Grietje Sijmons zou dan een zus van Antjes vader kunnen zijn.

In Sauwerd werd op 14-4-1748 een Amke gedoopt als dochter van Jan Lauwes & Trijntje Simens; het lijkt wel familie, een nichtje?...
In Wetsinge werd op 10-2-1709 een Amke gedoopt als dochter van Jan Pauwels & Martien Claesen; Zij hebben ook een zoon Pauwel Jans. Onze Antje heeft volgens haar huwelijkscontract nog een volle oom Pauwel Jans.

Hypothese:
"Oom" Pauwel Jans is een broer van Amke Jans (van Wetsinge), de moeder van onze Antje Jans. Haar vader is dan Jan Simens (van Baflo), mogelijk de broer van tante Grietje Sijmons en eventueel ook van Trijntje Simens... Alleen, die laatste laten zich niet vinden in Baflo of omgeving, hetgeen de hypothese weer op losse schroeven zet...

  Persoonlijke feiten

Zij was dagloonster te Zuidwolde.


Antje trouwde met Jibbe Jans, zoon van Jan Jibbes en Jantien Wilms, op 08-04-1758 in Zuidwolde. (Jibbe Jans werd gedoopt op 29-03-1723 in Adorp en overleed in Zuidwolde.)

  Huwelijksfeiten

Zij tekenden een huwelijkscontract op 08-04-1758 te Zuidwolde. 1 Getuigen "... An bruidegomszijde: Willem Jans, als broer en sibbevoogd over des bruidegoms voorkind en deszelfs huisvrouw Geertje Pieters, als aangetrouwde zuster; Derk Willems, als zwager; Aarentijn Jans, als zuster; Grietje Jans, weduwe van Floris Floris, als volle zuster; Derk Sjabbes, als voormont; Caspar Berents, als vreemde voogd over des bruidegoms voorkind; Willem Jans, als voormond over de kinderen van Claas Roelefs en Aaltje Jans, in leven zwager en zuster; Hemme Mennes en Rebekke Andries, als aangetrouwde oom en halve moeij over des bruidegoms overleden vrouw.
An bruidszijde: Jan Jacobs, aangetrouwde oom, caverende voor zijn huisvrouw Grietje Sijmons, als volle moeij; Pauwel Jans, als volle oom".


Bronnen


1 Rechterlijke Archieven Groningen, HC Zuidwolde fol 79. 8 april 1758.


Startpagina | Inhoudsopgave | Achternamen | Naamlijst

Deze webpagina werd gemaakt op 14-11-2021 met Legacy 9.0, een onderdeel van MyHeritage.com; inhoud copyright en onderhouden door de website eigenaar