Tiaerd Taeckes
(-vóór 1594)

 

Gezin

Partners/kinderen:
1. Hil Rintsedr Halbetsma

  • Lieuwe Tiaerts
  • Hylck Tiaertsdr
  • Reyn Tiaerts+
  • Taecke Tiaerts, bakker
  • Rintze Tiaerts
  • Gerrit Tieerds+
  • Jelck Tiaertsdr+
  • Monte Tiaerts

Tiaerd Taeckes

  • Huwelijk (1): Hil Rintsedr Halbetsma vóór 1591
  • Overleden: vóór 05-03-1594

  Bij het onderzoek

Zie ook de Tjeerd Taeckes, de glasmaker cum uxore (1566), die in de Quaclappen Leeuwarden voorkomt tussen 1546 en 1587. Wellicht de man van weduwe Magdalena Pyetersdr. d.d. febr 1601...
Vanaf 1586 (dezelfde?) in Burum.

  Persoonlijke feiten

• Geldzaken: 25-04-1579, Kollumerland (Fr). 1
25 Apr. 1579 verkoopen Tyaerd Taeckes en Hylck Ryntzie Halbetsma e.l., laatstgenoemde, zijnde een dochter van Ryntzie en Jelck Syursma, mede namens haar broeder Sappe, aan Dirck Pieters en Lysbeth e.1. 4 1/2 pond. in de door dezen gebruikte heerd.

5 Febr. 1597 eindelijk wordt vonnis gewezen tegen Metscke Minnes en Rintie Sappes, 5 Mrt 1594 geauthoriseerd als curatoren over de zes weeskinderen van Tiaert Taeckes en Hylck Rintiedr.

• Voogdij: 05-03-1594, Kollumerland (Fr). 2
Metske Minnes curator over de weeskinderen van wijlen Tiaerd Taeckes vader, gehuwd met Hylck Rintiedr moeder
Rintze Sappes curator

• Hij was op 06-02-1597 te Kollumerland (Fr) betrokken bij een rechtszaak. 3
In den saecke hangende voor den gerechte Collnt, tusschen Jelger Sinda, impt ter eenre, op en tegens Metske Minnes en Rintie Sappis als geauthoriseerde voormonden over de oniarige weeskijnderen van w: Tiaert Taeckes en Hylck Rintiedr bij haer leven echteln, gedaagden ter andere zijden.

• Hij was op 20-10-1597 te Kollumerland (Fr) betrokken bij een rechtszaak. 4
Tiaert Fransz, impt, contra Metscke Minnesz en Rintie Sapis in haer qualiteit, gedaagden.
In der saecke hangende voor den gerechte van Collnt, tusschen Tijaerdt Fransz, impt ter eenre. Op en tegens Metscke Minnesz en Rintie Sapis als voormonders over w: Tiaerdt Taeckes weeskijnderen, gedaagden ter anderen zijden. Actum den XXe Xbris 1597.

• Inschrijving Nedergerechten: voogdij, op 09-05-1609, in Kollumerland (Fr). Tierck Lyuues curator;
Op verzoek van Lyuue Tiaerts oud 18 jaar weeskind;
Hylck Tiaerts oud 16 jaar weeskind;
Monte Tiaerts weeskind;
Op rekening van Metske Minnes;
Rintze Sapis.

• Quaclappen: 07-04-1614. 5 Pagina 548. Gehele pagina doorgehaald, geen uitspraak:

Beernd Henricks burger in Groningen voor hem en als voorst van zijn 2 knn bij Martien Egberts. Contra Menso Folkerds als erfg. van Folkerd Pieters, zijn vader, en als volm. van zijn moeder Cornelis Harmens en Sicke timmerman [Hemmena?], te Burum, als voogden van hun huisvrouwen, Metske Minnes op Kollumeruiterdijken, voormomber over Tiaard Takes jongste kinderen, Rentse Tyard Takes aldaar, Taeke Tyards te Leeuwarden, de wed. van Jan Claesz nu e.h. van Taecke Wijbes, wonende op het Oog in Burumerland, de erfg. en kinderen van Jan Claas en Claas Jans wonende op de Ruigewaard, en Jan Jans wonende bij de vs. wed.

Volgende pagina is 549 met datum 7 april 1614.

Quaclappen 1613-1620 Hof van Friesland Leeuwarden: Pagina 557.
Berend Henricx voor hem en zijn 2 kinderen bij Martjen Egberts, impt Contra Menso Folkerds als erfg. van Folkerd Pieters, zijn vader en als volm. van zijn moeder en Cornelis Harmens en Sicke Hemmema als voogden van hun resp. huisvrouwen, Metske Minnes als voorm. over Tyaard Taekes jongste kinderen, Rintse Tyard Taekes, Taecke Tyards, en de wed. van Jan Claes, nu huisvrouw van Taecke Ubles, erfg. en kinderen van Jan Claes, Claas Jans en Jan Jans gedaagden, ........ te compareren voor de commisaris..... POINCTEN : 1. Uit wat oorsaken de geëiste schuld komt? 2. Oft hetselve de grietenije van Kollumerland in het algemeen concerneert? 3. Indien nee, oft de schuld niet komt tot particuliere last van het dorp Burum, oft enige huisluiden in het zelve dorp? 4. Door wat oorzaken de 567 c.gld. na Rentmr Claas Cornelis' specificatie en affrekeninge met dr. Igraem van Agchelen gemaakt, gementioneerd, op de name en tot profijt van Burum gesteld, zijn sp.... ? 5. Tot dien forme de quitantien te recouvreren van 24 sept 1591, aldaar gemeldet en gevonden onder Burum met nu : 86. 6. Oft de vs.567 lb niet zijn de 378 dalers in de quitantie van graaf Feddric van den Bergh ten processe gemeldt?

Quaclappen 1613-1620 Hof van Friesland Leeuwarden: Pagina 46.
Berend Henricks burger binnen Groningen, voor hem en als voorstander van zijn twee kinderen bij Marijtij Egberts zijn overleden huisvrouw. Contra Mense Folkerds, als erfg. van Folkerd Pieters zijn vader en als volmacht van zijn moeder, Cornelis Harmens en Sicke timmerman als voogden van hun resp. huisvrouwen, Metske Minnes op Collumer Uiterdijken, voormomber over Tijaard Takes jongste kinderen, Rentse Tyaard Takes aldaar, Taecke Tijaerds te Leeuwarden; de wed van Jan Claas nu e.h van Taecke Wijbes, wonende op het Oog in Burumerland, de erfg. en kinderen van Jan Claas en Jan Claas wonende op de Rugewaard, en Jan Jans wonende bij de vs. weduwe, gedaagden. HET HOFF cond. de ged. de impt. te betalen de somma van 277 dalers, met de intressen etc. vandien. Onverkort gedaagden hun recht tegen de ingezetenen van Burum.

Mense Folkerds is natuurlijk Metske Folkerts. Maar wie is hij? Zijn vader is Folkert Pieters...


Tiaerd trouwde met Hil Rintsedr Halbetsma, dochter van Ryntzie Halbetsma en Jelck Aelckedr Syursma, vóór 1591. (Hil Rintsedr Halbetsma werd geboren circa 1550 en overleed in 1613 in Kollum (Fr).)


Bronnen


1 Nederlandse Leeuw, Uit: De Nederlandsche Leeuw, jaargang 43 (1925).

2 Rechterlijke Archieven Friesland, Autorisaties Kollumerland. Datum: 05-03-1594.

3 Rechterlijke Archieven Friesland, Sententieboek Kollumerland, aktedatum 6 februari 1597, folio 212 verso.

4 Rechterlijke Archieven Friesland, Sententieboek Kollumerland. Pronunciatie dagh geholden den XXe Decembris 1597, folio 282.

5 Rechterlijke Archieven Friesland, Quaclappen 1613-1620 Hof van Friesland Leeuwarden.


Startpagina | Inhoudsopgave | Achternamen | Naamlijst

Deze webpagina werd gemaakt op 14-11-2021 met Legacy 9.0, een onderdeel van MyHeritage.com; inhoud copyright en onderhouden door de website eigenaar