Hotze Willems Schripsema
(1832-1869)
Minke Ennes Rispens
(1830-1906)
Pieter Gerrits Lijnema
(1832-1910)
Harmke Jibbes van der Laan
(1835-1907)
Pieter Hotzes Schripsema
(1864-1939)
Eltje Pieters Lijnema
(1863-1948)

Hotze Schripsema
(1896-1982)

 

Gezin

Partners/kinderen:
1. Martje Japenga

Hotze Schripsema

  • Geboren: 17-10-1896, Schouwerzijl
  • Huwelijk (1): Martje Japenga op 12-04-1919 in Eenrum
  • Overleden: 18-01-1982, Groningen op 85-jarige leeftijd
  • BegravenMan: Groningen

  Persoonlijke feiten



• Hij was slager in de Nieuwe Ebbingestraat 38 te Groningen. Bij de foto:
Opa houdt zelf de koe vast. Links: knecht Derk Senneker uit Winsum. Aan het andere eind: knecht Freerk. Achter de koe staat de man die de koe verkocht. In de portiek: dienstmeid Brechtje met tante Lida op haar arm. Oma staat zwanger achter het varkentje (1924). Nadat mijn vader was geboren werd het voorhuis met de winkel gesloopt en vervangen door nieuwbouw.


De voordelige slager in vet en mager

Met tegenzin was Opa in zijn geboorteplaats Schouwerzijl begonnen als arbeider bij een van de grote boerderijen in de omgeving. Binnen enkele jaren pakte hij z'n biezen en vond werk in Ezinge bij een veehandelaar. Dat interesseerde hem meer en hij wilde voor zichzelf gaan beginnen. In Fraamklap vond hij een huis waar hij een schuurtje aan kon bouwen. Dat werd een slachtplaats. Bij elke slacht moest Oma dan even de kop vasthouden. Het vlees werd in een korf op de fiets rondgebracht bij de grote boerderijen.
Weer wat later kon hij in Groningen komen werken bij slager Hartsema bij de Visserbrug. Deze hielp hem later bij de aankoop van een oud pandje in de Nieuwe Ebbingestraat. Boven, onder het puntdakje, woonde nog jaren een oude vrouw met een zwart mutsje. Links van de winkel was een slaapkamertje waar mijn vader in 1924 werd geboren.
Niet lang daarna vertrok het gezin tijdelijk naar een slagerij aan de Bedumerweg 27 om de nieuwbouw in de Nw. Ebbingestraat mogelijk te maken. Op 4 september 1928 was het nieuwe voorhuis klaar. En dat heeft in de krant (Het Noorden in Woord en Beeld van 5 oktober 1928) gestaan.
Omstreeks 1936 werd Opa overspannen en moest hij het rustiger aan gaan doen. De slagerij werd voor vijf jaar verhuurd aan slager Luchtenburg en Opa vertrok met zijn gezin naar een boerderijtje in Noorderhogebrug. Plotseling was hij een boer met 12 melkkoeien en wat schapen. Dit duurde maar twee jaar en Opa wilde weer naar zijn slagerij. Maar die was nog drie jaar verhuurd. Om die jaren te overbruggen huurde hij tijdelijk een slagerij aan de Nieuweweg en hield een boeldag om het boerderijtje snel te verkopen. Er zaten al twee andere slagerijen aan de Nieuweweg en dit bracht Opa ertoe nogal levendig te adverteren in de plaatselijke krant: Hou dut kerel 't er veur! en De balken kraken! Zo verwierf hij veel klanten uit "Plan Oost".
Binnen korte tijd had hij Luchtenburg overtuigd om wat eerder te vertrekken - er stond vier huizen verderop een slagerij leeg - en zo kon Opa ook weer wat eerder terug in zijn eigen slagerij. Omdat er nu in de Nieuwe Ebbingestraat wel acht slagerijen waren bleef het nodig om veel te adverteren, bijvoorbeeld:

Nieuwsblad van het Noorden, 16-3-1939

De voordelige slager
In vet en mager

REUZEL per 5 pond à 27 ct. ...
KOPPEN EN POOTEN 10 ct. per pond ...
VETTE BLOEDWORST 15 ct. per pond ...
8 DROGE METWORSTEN voor 1 Gld. ...
en onze alom bekende prima, prima kwaliteiten RUNDVLEESCH tegen ongekend lage prijzen.

Zendt uw bode en wij zullen zorgen dat U tevreden is.

Van Kleinzoon af tot grootpapa,
Zij eten Worst van Schripsema

Van ouds bekend. Alleen naast De Gruyter.

Hotze trouwde met Martje Japenga, dochter van Hendrik Jans Japenga en Ida Hommes Huizinga, op 12-04-1919 in Eenrum. (Martje Japenga werd geboren op 19-12-1894 in Pieterburen, overleden op 11-03-1987 in Zuidlaren (Dr) en werd begraven in Groningen.)




Startpagina | Inhoudsopgave | Achternamen | Naamlijst

Deze webpagina werd gemaakt op 14-11-2021 met Legacy 9.0, een onderdeel van MyHeritage.com; inhoud copyright en onderhouden door de website eigenaar