Jan Jacobs
(-vóór 1737)
Sieuwke Pieters
Grietje Jans
(ca 1717-vóór 1777)

 

Gezin

Partners/kinderen:
1. Luirt Klasen

  • Klaas Luurts
  • Elizabeth Luirts+
  • Sijpke Luurts
  • Anje Luurts+
2. Gerrit Jans Smit

Grietje Jans

  • Geboren: ca 1717, Ranum
  • Huwelijk (1): Luirt Klasen op 07-02-1740 in Bellingeweer en Ranum
  • Huwelijk (2): Gerrit Jans Smit op 06-03-1763 in Bellingeweer en Ranum
  • Overleden: vóór 28-04-1777

  Bij het onderzoek

Reconstructie uit akten van Familie Hekma; nog niet zeker of er één of twee Grietjes Jans zijn: een zus en een halfzus van Willem Jans....

Er is een volle moeij Grietje Jans (zuster van Willem Jans) aanwezig bij het trouwen van nichtje Aafke Willems in 1763, maar dat klopt dan niet met het volgende:

In 1738 wordt er een wijlen Grietje Jans genoemd in een verkoopakte (21-3-1738) van de voogden van haar kinderen van de mandelige plaats te Ranum aan Willem Jans en Jantjen Bruins... [Moet deze Grietje Jans persé een zuster van Willem Jans zijn vanwege die mandelige plaats?]

Zouden er twee Grietjes Jans zijn: één van Jan Jacobs & Martje Sjabbes en één van Jan Jacobs & Sieuwke Pieters...

  Persoonlijke feiten

• Zij bezat vóór 28-04-1777 enige roeden land te Ranum. 1 Akte van verkoop door F.O. van Sytzama van Bellingeweer en Jantien Joesten weduwe van Jacob Cornellis van het recht van beklemming van 60,75 juk en enige roeden land te Ranum bij leven in gebruik bij wijlen Gerrit Jans Smit en Grietje Jans, e.l. aan Pieter Jacobs, Albert Isebrants, Aylke Freeks en Claas Luirts als volmachten over de nagelaten boedel van Gerrit Jans Smit en Grietje Jans.

• Nalatenschap: 28-04-1777, Ranum. Akte van verkoop door F.O. van Sytzama van Bellingeweer en Jantien Joesten weduwe van Jacob Cornellis (van Ham) van het recht van beklemming van 60,75 juk en enige roeden land te Ranum bij leven in gebruik bij wijlen Gerrit Jans Smit en Grietje Jans, e.l. aan Pieter Jacobs, Albert Isebrants, Aylke Freeks en Claas Luirts als volmachten over de nagelaten boedel van Gerrit Jans Smit en Grietje Jans.

Bron: Familie Hekma Wierda, 1646-20e eeuw. Jantien Joesten en Jacob Cornellis (van Ham) waren landbouwers op boerderij F-109 "Schilligeham".

• Nalatenschap: 23-06-1777, Ranum. 2 Akte van verkoop en overdracht door Pieter Jacobs, Albert Isebrants, Eijlke Freeks en Claas Luurds, volmachten over de nagelaten boedel van Grietje Jans, weduwe van Gerrijt Jans Smit te Ranum, aan Tjaart Rijkels en diens vrouw Hijktjen Heijnes te Ranum van een boerenplaats te Ranum en 60,75 jukken land onder beklemming in gebruik bij de Heer van Sytema, Heer van Bellingeweer en bij Jacob Cornellis wed. te Winsum voor de som van 3675 Car. gld.

• Nalatenschap: 05-06-1785. Op 5 juni 1785 verkopen de erven waaronder de kinderen van wijlen Luirt Clasen en Grietje Jans de boerderij "Boukema" van Jan Clasen aan Klaas Roelfs en Tiake Teijes, gegevens: 4 Junij 1785.

De E. Jacob Hindriks, Luirt Hindriks, Seike Hindriks en Eheman Folkert Willems, Geeske Hindriks en Eheman Jan Pieters, en nog meede de rato caveerende voor haar broeder Klaas Hendriks, Hywke Hendriks en Eheman Luitjen Pieters, Jacob Hendriks voormond, Luitjen Pieters sibbe en Cornelis Jans vremde voogd over de kinderen van wijlen Jan Ebels en Lijsbeth Hendriks,
te samen erfgenamen en repraesentanten van wijlen Hindrik Jacobs en Geeske Claassen: de E. Klaas Harms, de E. Eppe Harms, de Eerb. Grietje Harms en de E. Freerk Cornellis, de Eerb. Lysbeth Harms,
te saamen erfgenamen en repraesentanten van wijlen Harm Claassens en Anje Eppes: de E. Klaas Luirts voor hem zelfs en als voormond over de kinderen van Sype Luirts bij Hendrik Benkhuis, nog de E. Berent Straat als sibbevoogd over de selve kinderen, nog Klaas Luirts als voormond en mede caveerende voor de sibbe en vreemde voogden over de minderjarige kinderen van wijlen Lyzabeth Luirts bij wijlen Willem Wigbolts in Egte verwekt en de Eerb. Anje Luirts en Eheman Berent Straat,
te saamen erfgenamen en repraesentanten van wijlen Luirt Claassen en Grietje Jans;

allen te saamen erfegnamen en repraesentanten van wijlen Jan Klaassen op Baukuma te Zeerijp, dewelke bekende en beleden als door wijlen Luirt Melles Doornbos en Evert Pieters als aangestelde curatoren was verkogt, op en overgedragen aan Klaas Roelfs en Tiake Tiyes, Ehel. de Plaatse Bauwkuma, staande en gelegen in de Zeerijp, met de vaste altoosdurende beklemming van 88 grasen land, vaste huur 300 gl. koopsom 9225 gl. Bron: Eika Anna Kuiper.


Grietje trouwde met Luirt Klasen, zoon van Claas Jans en Lijsbeth Harms, op 07-02-1740 in Bellingeweer en Ranum. (Luirt Klasen werd geboren in Zeerijp en overleed vóór 1763.)


  Bij het huwelijk

Registratie 07-02-1740 Bellingeweer en Ranum
Bruidegom Luirt Klasen, van Zeerijp
Bruid Grietie Jans, van Ranum

Grietje trouwde vervolgens met Gerrit Jans Smit, zoon van Jan Smit(s) en Welmoet, op 06-03-1763 in Bellingeweer en Ranum. (Gerrit Jans Smit werd geboren in Bellingeweer, gedoopt op 06-11-1701 in Bellingeweer en Ranum en overleed vóór 28-04-1777.)


  Bij het huwelijk

Huwelijk 06-03-1763 Bellingeweer en Ranum
te Ranum
Bruidegom Gerrit Jans, te Ranum
Bruid Grietie Jans, te Ranum

Bronnen


1 Rechterlijke Archieven Groningen, Tn 2120 Familie Hekma Wierda Inv 16.

2 Rechterlijke Archieven Groningen, Tn 2120 Familie Hekma Wierda Inv 17.


Startpagina | Inhoudsopgave | Achternamen | Naamlijst

Deze webpagina werd gemaakt op 14-11-2021 met Legacy 9.0, een onderdeel van MyHeritage.com; inhoud copyright en onderhouden door de website eigenaar